Проблемите свързани с еврото

Бившият гpъци финанcов миниcтъp Яниc Ваpyфакис в Гърция ще се кандидатира за евродепутат в Германия. Варуфакис е кандидат на Движение "Демокрация в Европа" 2025 г. ( DiEM25), което той основа през 2015 г.

Янис Варуфакис изнесе лекция в края на 2018 г в Англия, Оксфорд юниън, на тема Евро, еврозона, проблеми. Той оборва три мита, че Еврото прави живота по-лесен; че Еврото е полезен инструмент; че Еврото е успешно. Според Янис Варуфакис Еврото нанесе поражение на европейския капитализъм. Еврото усили кризата от 2008 г. Еврото спомогна за разпада на политическия център. Я.В. съветва, ако имате Евро, да го прехвърлите по сметка в Германия. Германия има резервен план за връщане на марката, в случай на криза в еврозоната. Германия има излишък. В случай на криза марката ще скочи, за разлика от лирата в Италия, която има 2,7 трл. Евро дълг. В момента се случва прехвърляне на евра от Италия в Германия. Само за 1,5 година са прехвърлени 200 млрд. Евро!

 

Според Я.В. , колкото по-силно е Еврото, толкова по-лошо живее населението.

Еврото намалява разходите по транзакциите. Защо тогава няма обща валута между САЩ и Канада? По-важно от трнзакциите е сближаването на икономиките. Към това трябва да се стремим. Какво е било съсъоянието между Чехия и Гърция по БВП на глава от населението спрямо Германия ? През 1995 г Чехия е 18%, а Гърция 48%. През 2018 г Чехия е 48%, а Гърция е 41%. Т.е. Чехия, въпреки, че не е в еврозоната се сближава с Германия и обратното, Гърция, която е член на еврозоната се раздалечава с Германия. Сближаването важи и за Унгария и Полша с Германия. Я.В. дава и друг пример. Ако през 2000 г сте инвестирали 100 щ.дол на Уолстрийт , то през 2018 г ще имата 51% печалба. Ако сте инвестирали на европейска борса, че имате 30% загуба. Еврото унищожи много богатство. Еврото е неефикасно.Нетният излишък на Германия за последните 18 години е 2,2 трлн. Евро! Това са планини от пари в германските банки. Те търсят на кого да отпуснат кредити! Това се случи с Гърция, която получи огромни кредити. Еврото има грешен дизайн. ЕЦБ не е трезор. Политиката на остеритет отрови демокрацията в Европа, доведе до недоволства. Днес 50% от германците живеят по-бедно, отколкото преди 15 години. Създателите на еврозоната са разчитали, че нейното създаване ще доведе до голяма криза, а тя ще доведе до европейска федерация. Сбъркали са. При така създаденото Евро винаги ще се стига до дефлация. Дефлацията е създала чудовища като Хитлер и Мусолини, а днес – Салвини, Курц, Зеерхофер и Льо Пен.

Европа трябва да си постави 4 цели: снижаване на дълга на домакинствата и на държавите, намаляване на бедността, увеличаване на инвесттициите в зелени технологии.  

 

Линк за лекцията в YouTube https://www.youtube.com/watch?time_continue=1966&v=sv81wE4K7sc

 

АБОНИРАЙ СЕ ЗА БЮЛЕТИНА НА ТЪРГОВСКИЯ ВЕСТНИК: